[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Bosansko-podrinjski kanton je smješten u istočnom djelu Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Goraždu. Površina kantona je 504,6 km2, što čini 1,93% površine Federacije Bosne i Hercegovine. Kanton broji sljedeće općine: Goražde, Foča-Ustikolina, Pale, Prača. U središnjem gornjem toku rijeke Drine, nizvodno od Foče 30 km, nalazi se Goražde, jedan od najljepših gradova u ovom dijelu naše zemlje, Općina Goražde je bila jedna od najrazvijenijih općina Bosne i Hercegovine. Privredno, administrativno i kulturno središte općine Goražde i Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Općina Goražde prostire se na površini od 252 km² , gdje danas živi 31.582 stanovnika. Prema procjenama iz 2009 god. kanton ima oko 33.093 stanovnika. Općina Goražde je podjeljena na 20 mjesnih zajednica: Goražde I, Goražde II, Goražde III, Goražde IV, Vitkovići, Osječani, Berič, Osanica, Ilovača, Mravinjac, Vranići, Posestra, Faočići, Rešetnica, Kraboriš, Orahovice, Bogušići, Hubjeri, Sadba i Zupčići.

Na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde postoji šest osnovnih i tri srednje škole. Na teritoriji općine Goražde postoje četiri osnovne škole, dvije od njih su u Goraždu, jedna u Vitkovićima, i jedna u Ilovači. Općine Foča-Ustikolina i Pale-Prača imaju po jednu osnovnu školu. Srednja mješovita škola, srednja tehnička škola, i srednja stručna škola su smještene u Goraždu. Obrazovanje u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde još uvijek se suočava sa mnogobrojnim teškoćama U poslednjih deset godina, učenici se obrazuju na trogodišnjim i četvorogodišnjim zanimanjima.

Ekonomska kriza koja je iz godine u godinu sve izraženija ne dozvoljava mladima nastavak daljnjeg obrazovanja, pa samim tim veliki broj mladih ili odlazi iz zemlje ili završava na tržištu rada. Ogroman problem je stanje apatije i nezaintresovanost mladih za samostalno djelovanje, kao i njhovo uključivanje u razne procese bitne za njih. Jedan od sigurnih razloga je nepostojanje mnogo pozitivnih primjera koji bi poslužili mladima kao uzori za njihova samostalna djelovanja i interesovanja.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gmaps link=”#E-8_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” size=””][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gmaps link=”#E-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *