[vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_tta_accordion style=”flat” active_section=”-5″ no_fill=”true” collapsible_all=”true”][vc_tta_section title=”PRVI CIKLUS” tab_id=”1491246511057-53b66d7d-defe”][vc_wp_custommenu nav_menu=”142″][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_tta_accordion style=”flat” active_section=”-5″ no_fill=”true” collapsible_all=”true”][vc_tta_section title=”DRUGI CIKLUS” tab_id=”1491247385629-a8baea24-56b7″][vc_wp_custommenu nav_menu=”143″][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_tta_accordion style=”flat” active_section=”-5″ no_fill=”true” collapsible_all=”true”][vc_tta_section title=”TREĆI CIKLUS” tab_id=”1491247944462-834b87c4-6f83″][vc_wp_custommenu nav_menu=”144″][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_column_text]

Pogledaj brošuru

POČINJE:

December 25, 2014

TRAJANJE:

6 Semestara

ID:

MA-045

KREDITI (ETC):

180
CIJENA

2,000.00 KM

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Ekonomija (dolazi od grčke riječi Oikonomia; oikos – kuća, nomos – zakon) je naučna disciplina koja proučava kako društva upotrebljavaju oskudne resurse da bi proizvela određena dobra i usluge i raspodijelila ih među ljudima.

U osnovi gore navedene definicije su dvije ključne zamisli u ekonomiji. Prvo: Sva su dobra oskudna. Ne postoji način da neka zemlja može proizvoditi beskonačne količine dobara. Iz toga proizlazi da bez obzira na to koliko ekonomija neke zemlje bila razvijena ona ne proizvodi dovoljno da bi mogla zadovoljiti čak i mali broj želja svih svojih stanovnika.

Pošto su želje neograničene, a dobra ograničena ekonomija mora pronaći način da dobra proizvodi na najefikasniji mogući način. Efikasnost je, dakle, druga bitna odrednica savremenih ekonomija. Iz ove dvije zamisli se javljaju tri temeljna pitanja u ekonomiji. To su “šta”, “zašto” i “za koga” (proizvoditi). Odnosno svako društvo mora izabrati koje će robe proizvoditi, na koji način (više ili manje efikasno) i kako će dobra biti raspodijeljena.

Ta tri problema su centralni problemi oko kojih se vrti ekonomija bilo kojeg društva u svijetu. Ekonomija kao nauka bavi se razotkrivanjem, analizom i produbljivanjem saznanja o ekonomskim zakonitostima i pojavama u društvenoj proizvodnji sa stanovišta analize odnosa proizvodnje (klasična ekonomska teorija), odnosno racionalnosti upotrebe ograničenih resursa i neograničenih ljudskih potreba. Analiza se vrši na makro i mikro nivou.

Na našem Ekonomskom fakultetu postoje tri odsjeka:

1. Odsjek za poslovnu ekonomiju
2. Odsjek za bankarstvo
3. Odsjek za menadžment

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vc_column_text]

Ostali smjerovi

Pravni fakultet

December 25, 2017

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]